Kennisbank

Wormmanagement richtlijnen voor paarden 2024

  De American Association of Equine Practitioners (AAEP) heeft herziene richtlijnen voor het wormmanagement uitgebracht om het risico op parasitaire ziekten te minimaliseren en de effectiviteit van huidige ontwormingsmiddelen zo lang mogelijk te behouden door...

Lees meer

Wormresistentie status bij paarden 2022

Wormresistentie van bloedworm, spoelworm en aarsworm bij paarden gaat steeds vaker optreden. Prof. Martin Nielsen heeft de researchonderzoeken over de hele wereld naast elkaar gelegd om zo een goed beeld te krijgen tot in hoeverre de wormresistentie nu…

Lees meer

Balans tussen mest verwijderen en mestkevers

De beste wormpreventie maatregel is het regelmatig weghalen van mest uit het weiland. Groot nadeel is dat de mestkevers dan niet kunnen overleven. Zij leven juist op verse mest. Mestkevers leveren goed werk door de mest te verdelen waardoor het compostproces sneller gaat.

Lees meer

Is blind ontwormen van honden zinvol?

In 2016 is door Rolf Nijsse van de Universiteit Utrecht een proefschrift geschreven over adviezen ter bestrijding van spoelwormen bij honden. Vooral de vraag of vier keer per jaar blind ontwormen zinvol is, komt goed in het onderzoek naar voren.

Lees meer

11 preventieve maatregelen tegen wormen

Dit artikel stond in Bit / Paardenvoerplein december 2018. Wormen, je ziet ze niet maar ze zijn altijd bij paarden aanwezig. Je paard zomaar een ontwormingsmiddel toedienen is onverstandig, want daardoor worden wormen resistent voor het middel.

Lees meer

Zebrastrepen werken echt tegen vliegen

Sinds enkele jaren zijn paardendekens met zebrastrepen verkrijgbaar. Er werd tot nu toe aangenomen dat zebrastrepen zorgen voor camouflage, visuele verwarring van vliegen, signalen richting andere zebra’s en /of warmteregulatie. Het vermoeden dat de strepen bloedzuigende vliegen (Tabanidae spp.) zoals dazen afschrikt, is nu door onderzoek bevestigd.

Lees meer

Helpt diatomeeënaarde tegen wormen bij paarden?

Diatomeeënaarde bestaat uit skeletjes van eencellige kiezelwieren. Veel paardenbezitters denken dat de scherpe kantjes van de skeletjes mechanische schade geeft aan parasitaire wormen in het maagdarmstelsel van paarden. Helaas is hier geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Lees meer

Hoe mestkevers helpen in de strijd tegen wormen bij paarden

Wil je geen mest handmatig verwijderen en toch weinig wormen bij je paard? Mestkevers helpen een handje in de strijd tegen wormen (en wormresistentie) bij je paard. Het inzetten van mestkevers is niet alleen goed voor de gezondheid van je paard maar ook voor de mestkeverpopulatie. Met de zorg voor mestkevers ondersteun je een betere biologische kringloop.

Lees meer

Mogelijke aarsworm resistentie tegen ivermectine

Het afgelopen decennium zijn verschillende observaties van aarswormresistentie tegen ivermectine en moxidectine gemeld. Nu toont het eerste onderzoek mogelijk resistentie aan bij een onderzoekskudde met zes Welsh pony’s in Frankrijk.

Lees meer

Spoelworm resistentie tegen pyrantel in Zweden

In een Zweeds onderzoek is resistentie van spoelworm (Parascaris spp.) tegen pyrantel aangetoond. Pyrantel is verkrijgbaar onder de merknamen Strongid-P, Equiworm P, Banminth en Hippotwin. Voor fenbendazol, merknaam Panacur, is geen spoelwormresistentie aanwezig.

Lees meer

Geef bloedworm minder kans op je weiland

De winters verlopen de laatste jaren vrij zacht waardoor de bloedwormlarven beter overleven. Dit dit artikel lees je alles over de eigenschappen van de bloedworm en welke preventiemaatregelen je kunt nemen.

Lees meer

9 feiten over leverbot bij paarden

Leverbot-infectie komt steeds vaker voor bij paarden, momenteel vooral in het westen van Nederland. Paarden lopen de platworm-infectie op tijdens het grazen, vooral in de natte weilanden waar ook schapen en runderen lopen.

Lees meer