Kennisbank
Wormmanagement richtlijnen voor paarden 2024
De American Association of Equine Practitioners (AAEP) heeft herziene richtlijnen voor het wormmanagement uitgebracht om het risico op parasitaire ziekten te minimaliseren en de effectiviteit van huidige ontwormingsmiddelen zo lang mogelijk te behouden door...
Wormresistentie status bij paarden 2022
Wormresistentie van bloedworm, spoelworm en aarsworm bij paarden gaat steeds vaker optreden. Prof. Martin Nielsen heeft de researchonderzoeken over de hele wereld naast elkaar gelegd om zo een goed beeld te krijgen tot in hoeverre de wormresistentie nu…
Balans tussen mest verwijderen en mestkevers
De beste wormpreventie maatregel is het regelmatig weghalen van mest uit het weiland. Groot nadeel is dat de mestkevers dan niet kunnen overleven. Zij leven juist op verse mest. Mestkevers leveren goed werk door de mest te verdelen waardoor het compostproces sneller gaat.
Is blind ontwormen van honden zinvol?
In 2016 is door Rolf Nijsse van de Universiteit Utrecht een proefschrift geschreven over adviezen ter bestrijding van spoelwormen bij honden. Vooral de vraag of vier keer per jaar blind ontwormen zinvol is, komt goed in het onderzoek naar voren.
Effect klimaat, seizoen en ontwormfrequentie op kleine bloedwormresistentie
Kleine bloedwormen komen bij alle paarden over de gehele wereld voor. Er zijn nog slechts twee ontwormingsmiddelen (ivermectine, moxidectine) tegen kleine bloedworm werkzaam. Het is dus van groot belang om te weten onder welke condities wormresistentie tegen deze wormmiddelen zich het snelst ontwikkeld.
11 preventieve maatregelen tegen wormen
Dit artikel stond in Bit / Paardenvoerplein december 2018. Wormen, je ziet ze niet maar ze zijn altijd bij paarden aanwezig. Je paard zomaar een ontwormingsmiddel toedienen is onverstandig, want daardoor worden wormen resistent voor het middel.
Verontrustend bericht over lintwormresistentie tegen praziquantel bij honden
Zeer alarmerend nieuws dat lintworm (Dipylidium caninum) bij honden resistent aan het worden is tegen het ontwormingsmiddel praziquantel. Ondanks meerdere behandelingen met praziquantel bleven de lintwormen leven. Deze worm kan naast honden en katten ook mensen infecteren.
‘Gouden dood’ bacterie eet van binnenuit parasieten op
Een internationaal onderzoeksteam van de Glasgow universiteit hebben een nieuwe bacterie ontdekt waarmee parasieten bij mens, dier en plant te bestrijden zijn.
Vijf vragen over selectief ontwormen van ooien rondom de lammertijd
Het blind ontwormen van ooien rond lammertijd was vroeger een bekende ontwormregel. Echter werkt het vaak en blind ontwormen van de gehele kudde wormresistentie in de hand. Daarbij komt dat het ontwormen van de hele kudde duur en tijdrovend is.
Zebrastrepen werken echt tegen vliegen
Sinds enkele jaren zijn paardendekens met zebrastrepen verkrijgbaar. Er werd tot nu toe aangenomen dat zebrastrepen zorgen voor camouflage, visuele verwarring van vliegen, signalen richting andere zebra’s en /of warmteregulatie. Het vermoeden dat de strepen bloedzuigende vliegen (Tabanidae spp.) zoals dazen afschrikt, is nu door onderzoek bevestigd.
Helpt diatomeeënaarde tegen wormen bij paarden?
Diatomeeënaarde bestaat uit skeletjes van eencellige kiezelwieren. Veel paardenbezitters denken dat de scherpe kantjes van de skeletjes mechanische schade geeft aan parasitaire wormen in het maagdarmstelsel van paarden. Helaas is hier geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
Baanbrekend biologisch wormdodend product in Nieuw-Zeeland
De van nature voorkomende schimmel Duddingtonia flagrans doodt parasitaire wormlarven van koeien, schapen, geiten, paarden, varkens en dierentuindieren.
Topnieuws: Schimmelsporen doden bloedworm en spoelworm
Een Spaans onderzoek toont aan dat het dagelijks voeren van commercieel verkrijgbare brok met toevoeging van schimmelsporen effectief is tegen bloed- en spoelworm.
6 vragen over de jaarlijkse blinde ontworming
Ook als je mestonderzoek doet is de jaarlijkse blinde ontworming nog steeds nodig. Waarom lees je in dit artikel.
Zeldzame lintwormsoort in paardenmest
Lintwormeitjes bij paarden hebben niet altijd de typische D-vorm. Sporadisch zijn wormeitjes van andere lintwormsoorten te zien.
Hoe mestkevers helpen in de strijd tegen wormen bij paarden
Wil je geen mest handmatig verwijderen en toch weinig wormen bij je paard? Mestkevers helpen een handje in de strijd tegen wormen (en wormresistentie) bij je paard. Het inzetten van mestkevers is niet alleen goed voor de gezondheid van je paard maar ook voor de mestkeverpopulatie. Met de zorg voor mestkevers ondersteun je een betere biologische kringloop.
Meest voorkomende parasieten met mestonderzoek
Mooi overzicht met de meest voorkomende wormen die met mestonderzoek te zien zijn. Het onderzoek is voor paarden, runderen, schapen, geiten, varkens, honden, katten, konijnen en egels gedaan.
Eerste resistentie van coccidiën bij varkens vastgesteld
De universiteit van Wenen heeft de eerste resistentie van coccidien (Isospora suis) tegen toltrazuril vastgesteld. De onderzochte mestmonsters zijn afkomstig van een Nederlands varkensbedrijf.
Tijdschrift Hoefslag over onze cursus
Het tijdschrift Hoefslag heeft in 2014 onze cursus gevolgd. In het artikel ‘Ontwormen? Test eerst zelf de mest’ lees je hoe de cursusdag verloopt.
Mogelijke aarsworm resistentie tegen ivermectine
Het afgelopen decennium zijn verschillende observaties van aarswormresistentie tegen ivermectine en moxidectine gemeld. Nu toont het eerste onderzoek mogelijk resistentie aan bij een onderzoekskudde met zes Welsh pony’s in Frankrijk.
Effect van kurkuma op de gezondheid van paarden
Onderzoek toont aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt bij paarden. Helaas heeft het gele poeder geen effect op wormen en ‘slechte’ darmbacteriën.
Waarom wormresistentie ook voor jouw paard een gevaar vormt (+ 11 tips om wormresistentie te voorkomen)
Wormmiddelen hebben hetzelfde effect als antibiotica. Hoe meer je ze gebruikt, hoe sneller resistentie zich ontwikkelt en hoe slechter wormmiddelen gaan werken.
Speekseltest voor ingekapselde bloedworm in ontwikkeling
Wetenschappers van het Moredun Research Institute en Austin Davis Biologics ontwikkelen samen een nieuwe speekseltest voor ingekapselde kleine bloedwormen.
Wormmiddelen steeds minder effectief tegen kleine bloedworm
Wormresistentie gaat een steeds groter probleem vormen voor paarden, zo blijkt uit onderzoek. De effectiviteit van wormmiddelen tegen de kleine bloedworm neemt af. Terwijl deze worm het meest voorkomt bij paarden.
Door warme winter meer kans op koliek door lintworm
De mosmijt is tussengastheer voor de lintworm en overleeft makkelijker bij warme winters.
10 opvallende feiten over wormen bij paarden
Er zijn opvallende eigenschappen over wormen die goed om te weten zijn voor elke paardeneigenaar.
Dichtheid parasitaire wormeitjes bij paarden voor het eerst gemeten
Hoewel mestonderzoek al lang wordt gedaan, is nog nooit de dichtheid van de wormeitjes zelf bepaald. Nu zijn de dichtheden van bloedworm-, lintworm-, en spoeleitjes bekend.
Wanneer ontworm je een drachtige merrie?
Ontworm een drachtige merrie vlak voor het veulenen. Dit voorkomt een veulenworminfectie via de moedermelk.
Darmflora van paarden speelt mogelijk een belangrijke rol bij wormimmuniteit
Franse onderzoekers hebben een link gevonden tussen de samenstelling van de darmflora bij paarden en hun immuniteit tegen wormen.
Spoelworm resistentie tegen pyrantel in Zweden
In een Zweeds onderzoek is resistentie van spoelworm (Parascaris spp.) tegen pyrantel aangetoond. Pyrantel is verkrijgbaar onder de merknamen Strongid-P, Equiworm P, Banminth en Hippotwin. Voor fenbendazol, merknaam Panacur, is geen spoelwormresistentie aanwezig.
Geef bloedworm minder kans op je weiland
De winters verlopen de laatste jaren vrij zacht waardoor de bloedwormlarven beter overleven. Dit dit artikel lees je alles over de eigenschappen van de bloedworm en welke preventiemaatregelen je kunt nemen.
9 feiten over leverbot bij paarden
Leverbot-infectie komt steeds vaker voor bij paarden, momenteel vooral in het westen van Nederland. Paarden lopen de platworm-infectie op tijdens het grazen, vooral in de natte weilanden waar ook schapen en runderen lopen.
7 inzichten in de ingekapselde kleine bloedworm
Ook als je mestonderzoek doet is de jaarlijkse blinde ontworming nog steeds nodig. Waarom lees je in dit artikel.