Sinds enkele jaren zijn paardendekens met zebrastrepen verkrijgbaar. Er werd tot nu toe aangenomen dat zebrastrepen zorgen voor camouflage, visuele verwarring van vliegen, signalen richting andere zebra’s en /of warmteregulatie. Het vermoeden dat de strepen bloedzuigende vliegen (Tabanidae spp.) zoals dazen afschrikt, is nu door onderzoek bevestigd. De zebrastrepen zorgen ervoor dat vliegen minder goed kunnen landen op de vacht.

In een studie is het gedrag van vliegen bij zebra’s en paarden onder dezelfde condities vergeleken.

Het onderzoek op een paardenbedrijf in Engeland ging als volgt:

  • Close-up observaties van vliegen die op zebra’s willen landen.
  • Gedetailleerde video’s om de vluchttrajecten van de vliegen vast te stellen.
  • Zebra’s en paarden kregen een zwarte, witte en zwart-wit gesreepte deken.

Vliegen worden even vaak aangetrokken naar paarden en zebra’s. Alleen landen de vliegen bij zebra’s veel minder vaak. Ze gaan langzamer vliegen als ze vlakbij het paard zijn en landen vervolgens. Bij zebra’s lukt het ze niet om gecontroleerd te landen, botsen en vliegen vervolgens weer weg.  Bij paarden met een gestreepte deken, kunnen de dazen ook veel minder goed landen.

Het gedrag van paarden en zebra’s als reactie op vliegen is verschillend. Zebra’s zwaaien continue met hun staart. Als echt vervelende vliegen aanwezig zijn, stoppen ze met eten en rennen weg. Paarden trillen hun vacht en zwaaien af en toe met hun staart wat veel minder effectief is. Vliegen hebben dus een grotere kans op een bloedmaaltijd bij paarden dan bij zebra’s.

Bron nieuwsbericht in ScienceDaily.

Het onderzoek in PLOS One: Benefits of zebra stripes: Behaviour of tabanid flies around zebras and horses.

Bron schema: uit het onderzoek gepubliceerd in PLOS One.