De American Association of Equine Practitioners (AAEP) heeft herziene richtlijnen voor het wormmanagement uitgebracht om het risico op parasitaire ziekten te minimaliseren en de effectiviteit van huidige ontwormingsmiddelen zo lang mogelijk te behouden door verdere ontwikkeling van wormresistentie te vertragen. 

De richtlijnen, oorspronkelijk opgesteld in 2013 en voor het laatst herzien in mei 2024, houden rekening met recente vooruitgangen in kennis over toegenomen wormresistentie en optimalisatie van wormmanagement praktijk. De richtlijnen behandelen ook veelvoorkomende misvattingen en bieden aanbevelingen voor wormmanagementprogramma’s voor oudere paarden (ouder dan 15 jaar), volwassen paarden (tussen 5 en 15 jaar) en jonge paarden (jonger dan 5 jaar).

We hebben de afgelopen 10 jaar, sinds we deze richtlijnen voor het eerst lanceerden, dramatische ontwikkelingen gezien op het gebied van parasietenbeheersing bij paarden, en we werken hard om onze aanbevelingen up-to-date te houden,” zei Martin Nielsen, DVM, PhD, DVSc, DAVCM, DEVPC, Schlaikjer Professor of Equine Infectious Diseases aan de Universiteit van Kentucky.

Belangrijke conclusies uit de herziene richtlijnen zijn:

– Voer jaarlijks fecale eiertellingreductietests uit om ervoor te zorgen dat u effectieve ontwormingsmiddelen gebruikt in elke kudde of stal.

– Erken dat geen enkel anthelminticum alle parasitaire stadia bij een paard zal elimineren.

– Blijf een of twee keer per jaar mestonderzoek gebruiken om paarden in te delen in lage, middelmatige en hoge uitscheiders om weidebesmetting te verminderen.

– Ontworm alle paarden op een basisfrequentie en richt u vaker op geselecteerde paarden op basis van de mestonderzoekuitslag.

– Gebruik de mestonderzoekuitslag niet om ziekten bij paarden te diagnosticeren, aangezien er geen correlatie is tussen wormei-uitscheiding en ziekteveroorzakende parasitaire levensstadia.

– Stop met het ontwormen van alle paarden op vaste intervallen gedurende het hele jaar (blind ontwormen) en stop met het roteren van ontwormingsmiddelen klassen.

De richtlijnen zijn beoordeeld en bijgewerkt door de AAEP Internal Parasite Control Guidelines Task Force, voorgezeten door Dr. Nielsen en bestaande uit tien AAEP-leden die voornamelijk gecertificeerd zijn in veterinaire interne geneeskunde, veterinaire parasitologie en/of veterinaire microbiologie. De bijgewerkte richtlijnen zijn beoordeeld en goedgekeurd door het AAEP Infectious Disease Committee en het bestuur.

 

De wormamangement richtlijnen kun je hier lezen.

 

Wil je het document in het Nederlands ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@fectest.com. De kosten hiervoor bedragen €15.