Ingekapselde kleine bloedwormlarven in het darmslijmvlies. Foto: Martin K. Nielsen

Wetenschappers van het Moredun Research Institute en Austin Davis Biologics ontwikkelen samen een nieuwe speekseltest voor ingekapselde kleine bloedwormen.

Kleine bloedwormlarven leven in de darmwand waar ze zich van larvestadium 3 (L3) naar larvestadium 4 (L4) ontwikkelen. Gedurende deze periode worden ze 10x zo groot. Normaal duurt dit proces zes weken maar ze kunnen ook veel langer in de darmwand verblijven tot maximaal 2,5 jaar. Zeker in de herfst-winterperiode verblijven ze langer in de darmwand. Van nature komen de meeste L4 larven in het voorjaar uit de darmwand. Maar juist ook bij een ontworming vindt dit proces ook plaats. De volwassen wormen gaan dood en er gaat een signaal naar de ingekapselde larven om massaal uit de darmwand te komen. Dit geeft hevige bloedingen die bij jonge paarden mogelijk fataal kan aflopen.

Austin Davis Biologics heeft al een speekseltest voor lintworm ontwikkeld die sinds vorig jaar beschikbaar is.

Hopelijk komt de test in de toekomst beschikbaar zodat voor ontworming bekend is of een paard ingekapselde bloedworm heeft. De enige manier om nu bloedingen te voorkomen, is het ontwormen met wormmiddelen op basis van moxidectine. Deze doden deels de ingekapselde larven.

 Bron: artikel in Horse & Hound.