Onderzoek toont aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt bij paarden.  Helaas heeft het gele poeder geen effect op wormen en ‘slechte’ darmbacteriën.

Kurkuma staat bekend om zijn geneeskrachtige werking tegen ontstekingen, bacteriën en parasieten. Onderzoekers van de Southern Illinois universiteit (USA) hebben onderzocht of deze werking ook voor paarden van toepassing is.

In de pilotstudie zijn twaalf paarden onderzocht. Zes paarden kregen gedurende een maand 15 gram kurkuma per dag. De controlegroep met de andere zes paarden kregen geen kurkuma. Met mestonderzoek is gekeken naar de worm ei-uitscheiding en ‘slechte’ bacteriën uitscheiding (Streptococcus bovis/equinus complex (SBEC), Clostridium difficile, Clostridium perfringens). Het ontstekingsniveau is onderzocht met de BSE bloedtest, de BezinkingsSnelheid van de Erytrocyten ofwel rode bloedcellen.

Helaas had de kurkuma geen effect op de uitscheiding van bloedwormeitjes, spoelwormeitjes en de bovengenoemde bacteriën. Wel werd de ontstekingsremmende werking duidelijk na 14 dagen gebruik. De bezinking werd lager wat overeenkomt met minder ontstekingen. Bij een verhoogde bezinkingssnelheid zijn ontstekingsprocessen aanwezig.

Dit onderzoek was een pilotstudie en meer onderzoek is nodig om de anti-parasitaire en anti-microbiële eigenschappen van kurkuma bij paarden aan te tonen.

Bron: S. Wuest, R.L. Atkinson, S.D. Bland, A Pilot Study on the Effects of Curcumin on Parasites, Inflammation, and Opportunistic Bacteria in Riding Horses, http://dx.doi.org/10.1016/j.jevs.2017.06.010