De cursus duurt een dag (10-17 uur) waarbij theorie en praktijk van mestonderzoek wordt behandeld. De theorie is hoofdzakelijk gericht op paarden en de praktijk is voor ALLE dieren.

In het ochtenddeel behandelen we de theorie over wormen, levenscyclus, worminfecties, type uitscheiders, wormresistentie, mestonderzoekplan, weidemanagement en preventieve maatregelen. De theorie is gericht op paarden en deels toepasbaar voor andere grazers, schapen, geiten etc.

De praktijk van mestonderzoek volgens de McMaster flotatiemehthode wordt in de middag gegeven. We leren je het mest/ontlastingmonster voor te bereiden, het herkennen van wormeitjes onder de microscoop en het onderscheiden van wormeitjes van ander organisch materiaal. De praktijk is toepasbaar voor alle diersoorten zoals bijvoorbeeld hond, kat, geit, schaap, alpaca. De uitgebreide theorie, vergelijkbaar als voor paarden, is voor hond en kat tijdens of na de cursus te koop voor 39 euro.

Bij interesse voor mestonderzoek bij andere dieren dan paard, hond of kat ontvang je een gratis overzicht van wormen en wormeitjes voor 1 ander dier.

Je kunt mest of ontlasting van dieren (paard, hond, kat, schaap etc.) meenemen om te onderzoeken. Zorg er wel voor dat de mest maximaal 1 dag oud is, goed gekoeld (0-2 °C)  en met zo min mogelijk lucht in het monsterzakje.

Als je een microscoop hebt, mag je deze meenemen maar is niet noodzakelijk. Voordeel is dan we de microscoop dan gelijk goed instellen en testen.

Kosten voor de cursus: € 89 inclusief cursusboek voor paarden, lunch, koffie en thee.

De cursus begint om 10 uur en duurt tot 16-17 uur.

Kijk hier voor de cursusdata

 Wil je weten hoe een cursusdag verloopt?

Hoefslag heeft een dagje met de cursus meegedaan en een verslag geschreven.

Verslag in Hoefslag

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Inschrijven nieuwsbrief
We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten en laatste nieuws over wormen en mestonderzoek.
Je kunt ons ook volgen op Facebook en Twitter.
Deze melding niet meer tonen.